10 Tips Makan Di Bulan Ramadhan
1. Berbuka dengan membaca doa.
2. Mulakan dengan minum jus buah-buahan (tanpa gula) atau air yang
Sedikit manis dan kurma 1-2 biji disusuli dengan sembahyang
Maghrib.
3. Bolehlah makan nasi / "noodles"
Nasi / "Noodles"
Nasi putih / Mee/ Bihun} Berkuah/ Sup
Nasi ulam / Kuew teow }
Nasi kerabu /
4. Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak dan berminyak.
5. Lebihkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran.
6. Kunyahlah makanan dengan perlahan-lahan.
7. Berhenti makan sebelum kenyang.
8. Lebihkan minum air.
9. Selepas sembahyang terawih, bolehlah menjamu 1-2 potong kuih,
Buah-buahan atau minuman berjus.
10. Bersahurlah dengan memakan makanan yang tidak berminyak
Dan berlemak. Pilihan yang disyorkan adalah seperti berikut:
Nasi putih Oats/ Nestum
Roti/ Ban Buah-buahan/ Kurma
*Lebihkan ikan, ayam tanpa lemak, daging pepejal (tanpa lemak), hadkan telur dan makanan laut.
KUMPULAN NASYID SKSR 2010/2011 : SHAUTUL IKHWAN......
Sunday, August 14, 2011
Label:
Tazkirah
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments
Post a Comment